O τόπος μας

Το όνομα της σημαίνει «παλιά πόλη» και φανερώνει την πλούσια ιστορία της στο πέρασμα του χρόνου. Η χώρα είναι χτισμένη πάνω σε λόφο. Τα σπίτια με τα έντονα χρώματα και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική μαγεύουν τον επισκέπτη. Δεσποτικό το Ενετικό κάστρο, περιβάλλεται από σπίτια και καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν πανέμορφες εκκλησίες.Κοιτώντας την στο χάρτη, σου φαίνεται πως χέρι καλλιτέχνη σμίλεψε τις ακρογιαλιές της, δίνοντας της αυτό το ιδιαίτερο σχήμα. Πατώντας τη γη της, σε μαγνητίζει.

Η Αστυπάλαια είναι απ’ αυτά τα νησιά που δεν σε αφήνουν αδιάφορο. Απ’ τη στιγμή που θα γνωρίσεις τις ομορφιές και τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους της, θες να την επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Κι εκείνη, με την τουριστική υποδομή που διαθέτει, είναι έτοιμη να σε υποδεχτεί και να ξετυλίξει μπροστά σου ένα μαγευτικό συνδυασμό κυκλαδίτικου και δωδεκανησιακού τοπίου. Λευκά σπίτια και γραφικά σοκάκια ξεκινούν απ’ τον Πέρα Γιαλό, που είναι και το λιμάνι, σκαρφαλώνουν στο λόφο, ενώνονται με τη Χώρα και καταλήγουν στην κορυφή, στο Ενετικό Κάστρο.

Μέσα σ’ αυτό είναι χτισμένες δύο εκκλησίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε, της Παναγίας του Κάστρου και του Αγ. Γεωργίου, ενώ ακριβώς από κάτω βρίσκεται η κατάλευκη εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζεται πανηγυρικά το Δεκαπενταύγουστο. Χαρακτηριστικό σημείο της Χώρας, αλλά και τόπο συνάντησης, αποτελούν οι ανεμόμυλοι, γύρω από τους οποίους υπάρχουν πολλά μαγαζιά και ταβέρνες, που φροντίζουν για μια πρώτη γνωριμία με τις τοπικές λιχουδιές, αλλά και για τη βραδινή σας διασκέδαση.

Τα δύο κομμάτια γης που αποτελούν το νησί της Αστυπάλαιας, ενώνονται με μια λωρίδα ξηράς, το Στενό. Στην αριστερή πλευρά, που λέγεται Έξω Νησί, αξίζει να επισκεφτείτε το Λιβάδι και να απολαύσετε το μπάνιο σας στη μεγάλη παραλία του, ενώ από πάνω ακριβώς θα σας περιμένουν καφετέριες και ταβέρνες με παραδοσιακά πιάτα και φρέσκα ψάρια. Μετά το Λιβάδι, θα συναντήσετε την πανέμορφη παραλία στις Βάτσες και αυτή του Αγ. Κωνσταντίνου, ενώ είναι και εύκολο να φτάσετε στους όρμους Καμινάκια και Αγ. Ιωάννη, για να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά τους. Αν από τη Χώρα επιλέξετε να κινηθείτε στο ανατολικό κομμάτι της Αστυπάλαιας, το Μέσα Νησί, μέσα σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε στην Ανάληψη, που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη τουριστικά και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών στην αμμουδερή παραλία της.

Η Ανάληψη ονομάζεται και Μαλτεζάνα, εξαιτίας των Μαλτέζων πειρατών που κυριαρχούσαν στο Αιγαίο και έβρισκαν καταφύγιο στους όρμους της περιοχής. Από εκεί, κατευθυνθείτε βόρεια προς το Βαθύ, ένα γραφικό ψαροχώρι στις όχθες μιας λιμνοθάλασσας. Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί και λίγο πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο. Οι κάτοικοι της Αστυπαλιάς συμπληρώνουν το σενάριο των χαλαρών και ξέγνοιαστων διακοπών. Με μια γλυκύτητα και μια ηρεμία που δε χάνεται απ’ το πρόσωπο και τις κινήσεις τους, θα σας μιλήσουν για την παράδοση του νησιού τους, θα σας διηγηθούν τα θαύματα και τις ιστορίες που συνδέονται με τα πάνω από 300 μοναστήρια και εκκλησιές τους και θα σας φιλέψουν ντόπιο μέλι, γευστικά τυριά και άλλες παραδοσιακές νοστιμιές. Νησί που κινείται στους δικούς του αργούς ρυθμούς, η Αστυπάλαια κερδίζει αβίαστα την καρδιά όλο και περισσότερων ταξιδιωτών που την επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Εικόνα 1

Εικόνα 2

Εικόνα 3

Εικόνα 4

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Εικόνα 5

Εικόνα 6

Εικόνα 7

Εικόνα 8

Back to top